Odată cu avansarea tehnologiei, zonele urbane importante și nu numai sunt nevoite să se adapteze pentru a face față noilor tendințe și pentru a putea facilita o administrare performantă. Un ”smart city” este un oraș al viitorului care se bazează pe conceptul ”IOT” – internet of things. În viitorul apropiat, toate componentele administrative ale unui oraș trebuie să fie legate între ele, să comunice eficient, iar asta pentru a putea face față valului puternic de noi obstacole pe care evoluția rapidă le creează.
Smart City – Smart Waste Management
În această adaptare la nou trebuie inclusă și gestiunea deșeurilor. Una dintre problemele cele mai mari cu care zonele urbane și cele rurale se confruntă este gunoiul în exces. Fiecare persoană produce anual sute sau chiar mii de kilograme de deșeuri, lucru ce poate părea imposibil de gestionat la prima vedere.
Există exemple bune
Există administrații locale, și nu doar în Occident, care au pus accentul pe managementul deșeurilor atunci când au schițat planurile de dezvoltare. Acest lucru a făcut ca acele localități să fie mult mai eficiente din acest punct de vedere.
Gestionarea eficientă a deșeurilor se trage din adaptarea metodelor învechite de management al deșeurilor la noile tehnologii. Un oraș ”bătrân” din punct de vedere tehnologic este un oraș ineficient. O componentă importantă a colectării selective și eficiente a deșeurilor poate fi platforma subterană.
Platformele subterane ”smart” de colectare selectivă a deșeurilor
Platformele subterane sunt dotate cu o multitudine de funcții inovative care au rolul de a eficientiza tot procesul de colectare a deșeurilor. Iată, pe scurt, câteva funcții smart montate pe platformele subterane de colectare selectivă a deșeurilor:
Eficiența administrativă este un punct delicat în România, dar cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație și cu un plan bine stabilit care cuprinde toate componentele unui oraș, evoluția nu va întârzia să apară.